26.02.2019

zupa kapuśniak z kaszą,papryką,zasmażką...

Składniki:

kasza jęczmienna drobna 1 szklanka, kasza pęczak 1 szklanka, ziemniaki 7 sztuk, warzywa mrożone mieszanka węgierska 1 opakowanie, woda 3 litry, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, kiszona kapusta 70 dag, woda 1 litr, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, słonina wędzona 20 dag, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek


Warzywa mrożone mieszanka węgierska wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, wsypać kaszę jęczmienną pęczak i drobną, gotować z 20 minut.

Kiszoną kapustę ugotować osobno w szybkowarze z zielem angielskim, liściem laurowym, po zasyczeniu pary gotować 20 minut.

Do warzyw i kaszy wlać ugotowaną kapustę, dodać przyprawy.

Wędzoną słoninę pokroić i usmażyć razem z cebulą, wsypać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, dodać do gotującej się zupy i wymieszać, krótko zagotować, dodać natkę zielonej pietruszki - pyszna zupa na chłodne, zimowe dni: kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną, papryką jest aromatyczny, sycący, rozgrzewający...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!