boczek wieprzowy świeży ze skórą 1,30 kg,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
smalec 1 łyżka,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki,
cebula 3 sztuki
Boczek bez kości w całości, skórę ponacinać ostrym nożem, natrzeć przyprawami.
W garnku na smalcu z zielem angielskim, liściem laurowym dobrze zrumienić boczek z każdej strony zwłaszcza skórę.
Pod przykryciem na średnim ogniu dusić boczek razem z pokrojoną cebulą (cebula puści swój sok i nie trzeba podlewać wodą) do miękkości co jakiś czas obracając dołem do góry.
Boczek smakuje z pieczywem i np. ćwikłą, ogórkiem kiszonym idealnie - doskonałe domowe mięsko na zimno do pieczywa, smakuje wyśmienicie, zachowuje świeżość i wiemy co jemy.........SMACZNEGO!!!
uwielbiam taki boczek
OdpowiedzUsuń