26.02.2019

pyszny domowy boczek duszony do pieczywa...

Składniki:

boczek wieprzowy świeży ze skórą 1,30 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, cebula 3 sztuki


Boczek bez kości w całości, skórę ponacinać ostrym nożem, natrzeć przyprawami.

W garnku na smalcu z zielem angielskim, liściem laurowym dobrze zrumienić boczek z każdej strony zwłaszcza skórę.

Pod przykryciem na średnim ogniu dusić boczek razem z pokrojoną cebulą (cebula puści swój sok i nie trzeba podlewać wodą) do miękkości co jakiś czas obracając dołem do góry.

Boczek smakuje z pieczywem i np. ćwikłą, ogórkiem kiszonym idealnie - doskonałe domowe mięsko na zimno do pieczywa, smakuje wyśmienicie, zachowuje świeżość i wiemy co jemy.........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!