27.02.2019

gulasz z karkówki z pieczarkami, ogórkiem kiszonym...

Składniki:

karkówka bez kości 1 kg, smalec 2 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, cebula 1 sztuka, pieczarki 10 sztuk, ogórki kiszone 3 sztuki, woda 4 szklanki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, śmietana słodka 200 ml, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka


Na smalcu w garnku pokrojoną w kostkę karkówkę obsypaną mąka zrumienić z kostkami rosołowymi, zielem angielskim, liściem laurowym.

Dodać pokrojoną cebule i wymieszać, podsmażać z 4 minuty mieszając.

Dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na większym ogniu mieszając z 4 minuty.

Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, wymieszać.

Wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, dodać pieprz ziołowy, papryki.

Śmietanę, mąkę, wodę wymieszać i wlać do gulaszu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu - gulasz z karkówki jest pysznym daniem obiadowym czy kolacyjnym, po dodaniu różnych dodatków nabiera smaku i aromatu, smakuje z ziemniakami,kaszami,kluskami,pieczywem.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!