25.02.2019

schab na ziemniakach pieczony...

Składniki:

ziemniaki podgotowane 1 kg, czosnek 1 główka, cebula 2 sztuki, mozzarella 2 kule, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kotlety schabowe bez kości 2 sztuki


Kotlety schabowe w woreczku dobrze tłuczkiem rozbić.

Olej rzepakowy dobrze wymieszać z kucharkiem, paprykami, pieprzem mielonym w misce, włożyć rozbite kotlety i marynować najlepiej całą noc w lodówce.

Ziemniaki obrane, pokrojone w talarki podgotować na "al dente" w nie solonej wodzie, ziemniaki wylać na durszlak.

Forma 30x25 z papierem do pieczenia, ziemniaki wymieszać z marynatą po kotletach, na ziemniakach rozłożyć ząbki czosnku, pokrojone cebule i mozzarelle, położyć kotlety schabowe.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec około 40 minut, następnie na 160C termoobieg piec z 10 minut - kotlety schabowe pieczone na ziemniakach są bardzo smacznym, pożywnym daniem "jednogarnkowym", dodatki mogą być takie jakie lubimy............SMACZNEGO!!!


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!