13.02.2019

ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką...

Składniki:

ciasto bananowe: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, margaryna stopiona 5 dag, cukier 13/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, banany 5 sztuk, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 60-70 dag, sól 1 szczypta

dodatki: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 900 ml, cukier 3 łyżki, masło 1 łyżeczka, dżem 300 gram

kruszonka: mąka krupczatka 100 gram, margaryna miękka 150 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram kakao 2 łyżki


W misce robota drożdże, 1/2 szklanki mleka ciepłego, 1 łyżka cukru i mąki dokładnie rozmieszać i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.

Do dzbanka blendera włożyć mniejsze 3 banany (duże 2 sztuki), wlać resztę mleka, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować.

Do misy robota z drożdżami wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, wlać zmiksowane banany i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letnią margarynę, wyrabiać z 8 minut, ciasto ma być nie za gęste.

Misę nakryć talerzem i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W trakcie wyrastania ciasta ugotować budyń i wystudzić na lekko ciepły, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę przemieszać łyżką i wyłożyć do formy, na wierzch łyżką dodać budyń, dżem owocowy.

Pozostałe banany przekroić na 3-4 plastry i poukładać na budyniu.

Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę i rozsypać na cieście, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie aby budyń stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe z bananami,  jest podobne w konsystencji do ciasta na zakwasie, ładnie wyrosło, jest smaczne i z budyniem smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!