jajka 5 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
ziemniak większy ugotowany w łupinie 1 sztuka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
twaróg półtłusty 1 kg,
jogurt naturalny 250 ml,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 3 łyżki,
brzoskwinie w syropie 200 gram,
biszkopty okrągłe 200 gram
polewa: czekolada gorzka 200 gram, mleko 5-6 łyżek, posypka kolorowa - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa =świeży twaróg półtłusty zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku do miski
do miski większej wbić żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ziemniak ugotowany zimny przeciśnięty przez praskę i mikserem dokładnie wszystko połączyć z 3 minuty
do masy dodać zmielony twaróg, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki
dodać odsączone z syropu kawałki brzoskwiń i połączyć mikserem składniki
białka ubić na sztywno i dodać do sernika, wmieszać delikatnie łyżką w ciasto
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć biszkopty, sernik wyłożyć do formy na biszkopty
piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się wierzch nie przypiekł za mocno
w kąpieli wodnej stopić kawałki gorzkiej czekolady razem z mlekiem, mieszać do rozpuszczenia, polać od razu polewą sernik i posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce - sernik z ziemniakiem ugotowanym w łupinie jest bardzo aksamitny, puszysty, brzoskwinie w syropie dają sernikowi wilgotność i smak...........SMACZNEGO!!!
Ciekawy przepis Danusiu to ja wpadnę na kawałeczek sernika pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzapraszam...
Usuń