9.01.2019

pyszny sernik z ziemniakiem,brzoskwiniami na biszkoptach pieczony...

Składniki:


jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, ziemniak większy ugotowany w łupinie 1 sztuka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg półtłusty 1 kg, jogurt naturalny 250 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, brzoskwinie w syropie 200 gram, biszkopty okrągłe 200 gram

polewa: czekolada gorzka 200 gram, mleko 5-6 łyżek, posypka kolorowa - ile potrzeba

składniki temperatura pokojowa =świeży twaróg półtłusty zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku do miski

do miski większej wbić żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ziemniak ugotowany zimny przeciśnięty przez praskę i mikserem dokładnie wszystko połączyć z 3 minuty

do masy dodać zmielony twaróg, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki

dodać odsączone z syropu kawałki brzoskwiń i połączyć mikserem składniki

białka ubić na sztywno i dodać do sernika, wmieszać delikatnie łyżką w ciasto

forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć biszkopty, sernik wyłożyć do formy na biszkopty

piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się wierzch nie przypiekł za mocno

w kąpieli wodnej stopić kawałki gorzkiej czekolady razem z mlekiem, mieszać do rozpuszczenia, polać od razu polewą sernik i posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce - sernik z ziemniakiem ugotowanym w łupinie jest bardzo aksamitny, puszysty, brzoskwinie w syropie dają sernikowi wilgotność i smak...........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!