jajka 3 sztuki,
cukier 1/2 szklanki,
mleko 1/2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka ,
soda oczyszczona 1 łyżeczka ,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
dżem domowy jabłkowo-śliwkowy 200 ml niskosłodzony,
dżem domowy jabłkowo-śliwkowy do przekładania 200 ml niskosłodzony,
cukier puder 6 łyżek,
sok z cytryny 1,5 łyżeczki,
posypka kolorowa - ile potrzeba
jajka, cukier utrzeć do spienienia z 3 minuty, wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, wlać mleko, olej, wsypać przyprawę do piernika i połączyć dokładnie składniki z 2 minuty, dodać dżem (nie za gęsty, najlepiej niskosłodzony) i połączyć składniki
tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 189C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie
ciasto przekroić na 3 blaty, dwie posmarować dżemem, blaty złożyć, lekko przycisnąć
lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier, posmarować lukrem piernik, posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce
piernik jest bardzo łatwy i szybko do wykonania i upieczenia, można dodać dżem domowy o smaku jaki się lubi...........SMACZNEGO!!!
piernik mogę jeść cały rok:)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja, piernikowe smaki to jest, pozdrawiam...
Usuń