11.01.2019

ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy...

Składniki:

drożdże suche 1 opakowanie, jajka 3  sztuki "M", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko letnie 1 szklanka, masło 5 dag, mąka tortowa 60 dag, skórka pomarańczowa smażona 1 szklanka, sól 1 szczypta, jabłka szara reneta 6 sztuk

kruszonka: mąka krupczatka 10 dag, mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 12 dag, cukier 10 dag


Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, wlać letnie mleko, dodać jajka i mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 7 minut na najwyższych obrotach.

Skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody.

Do ciasta wlać stopione letnie masło i dodać skórkę pomarańczową, mikserem z 4 minuty połączyć składniki.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto bez wyrastania wyłożyć do formy, na wierzch powtykać obrane ósemki jabłek i zostawić teraz do wyrośnięcia na 40 minut.

Z podanych składników mikserem spiralami zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - pyszniutkie drożdżowe ciasto mocno jabłkowe i z dużą porcją skórki pomarańczowej, chrupiącą kruszonką.........SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. drożdżowe uwielbiam pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jak Wam, ale zrobiłam ją wg proporcji podanych tutaj i nie wyszła . Zamiast ciasta woda.. nie wiem czy coś z proporcjami nie pomylone tu jest, bo ekstremalnie mało mąki moim zdaniem.. i kiedy w ogóle dodaje się jajka? Bo w składnikach są podane, a w przygotowaniu już nie widzę 😔

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, jajka są podane w opisie kiedy je dodać, na zdjeciu z etapõw widać jajka na mmące w pojemniku, mąki jest 60 dag i tyle w zupelności wystarczy, suche drożdże są na 50 dag mąki, ja dałam wiecej, nie wiem czemu ciasto wyszło za rzadkie, często je robię zctego przepisu i ciasto jest dosć zwarte.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!