11.12.2018

smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym...

Składniki:


świeże śledzie 1,3 kg, kucharek 1 łyżka, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz świeżo mielony - ile potrzeba, cebula 3 sztuki większe, pory 2 sztuki średnie, cukier 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 1 szklanka, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka

mam dostęp do śledzi od rybaków i często są w różnych wersjach przyrządzane w mojej kuchni = śledzie średniej wielkości filetuję z ości, odcinam zbędne kawałki skóry, każdy filet dziele na dwie porcje, opłukane do miski i wymieszane z kucharkiem do lodówki na godzinę, następnie wylać na durszlak i panierować w mące, smażyć na bardzo gorącym oleju na złocisto z każdej strony i układać w głębszym naczyniu, świeżo zmielonym pieprzem posypać każdy kawałek

na świeżym oleju zeszklić pokrojone cebule posypane cukrem, dodać pokrojone pory, przyprawę w płynie, paprykę ostrą i podsmażać do miękkości

wlać sok pomidorowy (mój domowy) lub kupny, dolać wody, ocet i gotować z 5 minut

cały sos z patelni wlać na śledzie, nakryć naczynie żaroodporne pokrywą i w chłodne miejsce na całą noc - smażone śledzie na oleju i polane sosem cebulowo - porowym z dodatkiem soku z pomidorów są bardzo smaczne i na imprezę, na post i tak bez okazji..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!