9.12.2018

ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą, kruszonką...

Składniki:


świeże drożdże Babuni tradycyjne 7 dag,mleko letnie 1 pełna szklanka, mąka tortowa 60 dag, szczypta soli, jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, fasola czerwona 1 puszka, burak czerwony średni 1 sztuka, jabłka szara reneta 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka

KRUSZONKA: 100 gram miękkie masło, 100 gram cukier, 150 gram mąka tortowa, puder cukier do posypania ciasta

fasolę czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony na talarki, wszystko dokładnie rozdrobnić

drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1/4 szklanki mleka letniego, łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać, misę przykryć talerzem na 30 minut w ciepłym miejscu

do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem i hakiem robota wyrabiać ciasta, po 3 minutach wyrabiania wlać letnie masło i wyrabiać z 8 minut

misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, u mnie po 40 minutach ciasto dobrze wyrosło

ciasto teraz ręką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 z papierem do pieczenia

na cieście poukładać ósemki obranego jabłka, posypać cynamonem

z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na jabłkach

piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z burakiem i fasolą jest bardzo smaczne, wilgotne, warto je upiec na święta ale i bez okazji, będzie kolorowo na talerzu i kusiło wyglądem do zjedzenia.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!