Składniki:
mandarynki 2 kg,
jabłka 2 kg,
goździki 5 sztuk,
woda 2 litry,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać
dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
sok odlać, zostawić około 2-óch szklanek, blenderem zmiksować - sok dosłodzić np. miodem, dolać wody przegotowanej i jest smaczny napój do picia
wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, napełniać wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować z 5 minut w gotującej wodzie
domowy dżem z mandarynek i jabłek z galaretką jest doskonały do tostów, bułek, naleśników, wafli, mandarynki były bez pestek i przemarzły na balkonie, więc wykorzystałam je do dżemu..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!