14.12.2018

szybkowar-domowy dżem mandarynkowo-jabłkowy...

Składniki:

mandarynki 2 kg, jabłka 2 kg, goździki 5 sztuk, woda 2 litry, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie

mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać

dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie

sok odlać, zostawić około 2-óch szklanek, blenderem zmiksować - sok dosłodzić np. miodem, dolać wody przegotowanej i jest smaczny napój do picia

wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, napełniać wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować z 5 minut w gotującej wodzie

domowy dżem z mandarynek i jabłek z galaretką jest doskonały do tostów, bułek, naleśników, wafli, mandarynki były bez pestek i przemarzły na balkonie, więc wykorzystałam je do dżemu..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!