policzki wieprzowe 8 sztuk,
przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
smalec 1 łyżka,
kurki 2 szklanki,
podgrzybki 1 szklanka,
cebula 1 sztuka,
woda 6 szklanek,
śmietana 2 łyżki,
mąka pszenna 1 łyżka,
przyprawa do zup w płynie - ile potrzeba,
pieprz mielony - ile potrzeba,
ziemniaki ugotowane 1 kg
przyprawę do wieprzowiny wymieszać olejem, przyprawą do zup w płynie, dodać umyte i osuszone policzki, schować do lodówki na całą noc
oczyszczone kurki,podgrzybki zblanszować z 5 minut i wylać na durszlak, przelać zimną wodą
w garnku szybkowara na smalcu zrumienić policzki z każdej strony, wyjąć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną i grzyby
dodać policzki, wlać wodę i od zasyczenia pary gotować z 35-45 minut (zależy od wielkości policzków,im większe tym dłuższy czas gotowania- te policzki są średniej wielkości), gdy szybkowar spuści ciśnienie policzki wyjąć na talerz i i trochę grzybków do dekoracji
do wywaru wsypać mąkę, pieprz mielony, wlać śmietanę i blenderem wszystko zmiksować, zagotować tylko do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami tłuczonymi - policzki wieprzowe s,a bardzo delikatne, kruche zwłaszcza przygotowane w szybkowarze, grzyby nadają policzki smakowitości............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!