17.10.2018

drożdżówka z musem truskawkowym...

Składniki:


70 dag mąki tortowej, 30 dkg cukru drobnego, 12,5 dkg masła, 2 szklanki letniego mleka, 4 jajka, 7 dag drożdży, szczypta soli, aromat waniliowy 4 krople

KRUSZONKA: 15 dag kostki margaryny lub masła, 15 dag cukru, 10 dag mąki

MUS: truskawki 50 dag, jogurt naturalny 50 dag, cukier 1 łyżka

w większej misce mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości

margarynę stopić w rondelku i wystudzić na letni tłuszcz

drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, mąki szklanka mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem

podrośnięty zaczyn dodać do masy jajecznej, wsypać przesianą mąkę, sól,aromat waniliowy, letni tłuszcz, mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut ciasto, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia

z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i do lodówki wyrośnięte ciasto mikserem spiralami z 2 minuty odpowietrzyć-wyrobić, przełożyć do dwóch keksówek z papierem do pieczenia, posypać kruszonką i piec w temp. 180 C ok. 40 - 50 min

truskawki świeże lub mrożone po odmrożeniu zmiksować blenderem z jogurtem i cukrem - bardzo smaczna i aromatyczna drożdżówka...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!