Składniki:
70 dag mąki tortowej,
30 dkg cukru drobnego,
12,5 dkg masła,
2 szklanki letniego mleka,
4 jajka,
7 dag drożdży,
szczypta soli,
aromat waniliowy 4 krople
KRUSZONKA: 15 dag kostki margaryny lub masła, 15 dag cukru, 10 dag mąki
MUS: truskawki 50 dag, jogurt naturalny 50 dag, cukier 1 łyżka
w większej misce mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości
margarynę stopić w rondelku i wystudzić na letni tłuszcz
drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, mąki szklanka mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem
podrośnięty zaczyn dodać do masy jajecznej, wsypać przesianą mąkę, sól,aromat waniliowy, letni tłuszcz, mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut ciasto, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia
z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i do lodówki
wyrośnięte ciasto mikserem spiralami z 2 minuty odpowietrzyć-wyrobić, przełożyć do dwóch keksówek z papierem do pieczenia, posypać kruszonką i piec w temp. 180 C ok. 40 - 50 min
truskawki świeże lub mrożone po odmrożeniu zmiksować blenderem z jogurtem i cukrem - bardzo smaczna i aromatyczna drożdżówka...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!