2.10.2018

szybkowar-fasola Jaś z marchewką...

Składniki:


fasola Jaś 50 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, soda oczyszczona 1 szczypta, kostka rosołowa 1 sztuka, marchew średnia 5 sztuk, woda 1,5 litra do gotowania, szynka wiejska wędzona 30 dag, cebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, sól 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka,  cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, przecier pomidorowy 150 gram, majeranek 2 łyżki

fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na cała noc do namoczenia, rano wodę wylać i wlać na kilka godzin zimnej wody i ponownie wylać - tak przygotowana fasola plus szczypta sody do gotowania nadaje się do jedzenia dla osób z problemem kwasu moczowego

fasolę dodać do szybkowara, wsypać pokrojone marchewki, szczyptę sody oczyszczonej, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać około 1,5 litra wody

po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu

pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara

dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy i gotować bez przykrycia z 20 minut, na koniec rozetrzeć do fasoli majeranek, najlepiej smakuje na drugi dzień - fasolę w każdej wersji w naszym domu bardzo lubimy i często jest na naszym stole i na obiad i na kolację.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!