fasola Jaś 50 dag,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki, soda oczyszczona 1 szczypta,
kostka rosołowa 1 sztuka,
marchew średnia 5 sztuk,
woda 1,5 litra do gotowania,
szynka wiejska wędzona 30 dag,
cebula 1 sztuka,
smalec 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki,
sól 2 łyżeczki,
czosnek granulowany 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
przecier pomidorowy 150 gram,
majeranek 2 łyżki
fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na cała noc do namoczenia, rano wodę wylać i wlać na kilka godzin zimnej wody i ponownie wylać - tak przygotowana fasola plus szczypta sody do gotowania nadaje się do jedzenia dla osób z problemem kwasu moczowego
fasolę dodać do szybkowara, wsypać pokrojone marchewki, szczyptę sody oczyszczonej, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać około 1,5 litra wody
po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu
pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara
dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy i gotować bez przykrycia z 20 minut, na koniec rozetrzeć do fasoli majeranek, najlepiej smakuje na drugi dzień - fasolę w każdej wersji w naszym domu bardzo lubimy i często jest na naszym stole i na obiad i na kolację.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!