jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
palma miękka 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
porzeczki czerwone 1/2 kg,
śmietana 30% zimna 330 ml,
śmietan fix 1 opakowanie,
cukier puder 3 łyżki,
kakao do posypania
miękką palmę, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć z 4 minuty na największych obrotach, masa będzie o grudkowatej konsystencji, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki na gęste ciasto
do formy silikonowej 25x25 cm wyłożyć łyżką ciasto, wierzch wygładzić
porzeczki obieram przy pomocy widelca, ogonek wkładam między zęby widelca i i ciągnę do góry, porzeczki spadają do miski, porzeczki rozsypać na cieście i delikatnie przycisnąć w ciasto, piekarnik nagrzany na 18oC, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto dobrze wystudzić
zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać puder cukier, śmietan fix i mikserem ubić na sztywno śmietanę
ubitą śmietanę rozsmarować na wierzchu wystudzonego ciasta, ozdobić porzeczkami i posypać kakao, schować do lodówki - porzeczki idealnie smakują w tym cieście ucieranym w połączeniu z bitą śmietaną, kwaskowatość porzeczek łagodzi bita śmietana..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!