7.06.2018

kalafiorowa zupa...

Składniki:


woda 4 litry, kalafior 1 sztuka duża, marchew młoda 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, kucharek 2 łyżki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, masło 1/4 kostki, mleko 3.2% 1/2 litra, natka pietruszki 1 pęczek

ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew młodą pokroić w kostkę, w garnku zalać wodą

dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wsypać różyczki umytego kalafiora, gotować do miękkości

na koniec dodać masło, wlać mleko, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, natkę pietruszki

zupa najlepiej smakuje gdy jest gotowana wieczorem i na drugi podana, nam smakuje nie za gorąca, letnia - zupa kalafiorowa jest chętnie jedzoną w naszym domu zupą, musi być na mleku, maśle, może być z ziemniakami, makaronem, ryżem,kaszką manną.............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!