kapusta kiszona kwaśna 70 dag,
woda do kapusty - ile potrzeba,
smalec domowy ze skwarkami 2 czubate łyżki,
ziemniaki 8 sztuk,
włoszczyzna mrożona 1/2 opakowania,
woda 3,5 litra,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kasza jęczmienna drobna 1 szklanka,
kostki rosołowe 2 sztuki,
papryka chili - do smaku,
majeranek 2 łyżki,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
klopsiki - w opisie
kapustę kiszoną drobniej pokroić i wsypać do garnka, zalać wodą do zakrycia kapusty i gotować do miękkości kapusty, pod koniec dodać z 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
w osobnym dużym garnku do gotującej wody wsypać pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę mrożoną, wsypać kaszę jęczmienną drobną, liście laurowe, ziele angielskie , kostki rosołowe i gotować do miękkości ziemniaków i kaszy
do ziemniaków dodać kiszona kapustę z wodą i gotować z 10 minut, pod koniec dodać majeranek, paprykę ostrą, natkę pietruszki
mielone mięso wieprzowe (60 dag) wyrobić z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, cebulą, bułką odciśniętą z wody, na smalcu smażyć małe, rumiane klopsiki
zupę podać z klopsikami, zupa nie jest mocno tłusta - zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest w naszym domu gotowana od wielu pokoleń, jest po prostu pyszna z różnymi dodatkami...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!