buraki ugotowane 3/4 kg,
wywar z buraków ok. 2 litry,
włoszczyzna 1 pęczek,
ziemniaki 6 sztuk,
smalec 1/4 kostki,
woda 1,5 litra,
kostka rosołowa 1 sztuka,
groszek konserwowy 1 puszka,
papryka chili 3/4 łyżeczki,
ocet jabłkowy 2 łyżki,
kucharek 1 łyżka,
majeranek 2 łyżki,
jajka na twardo ugotowane - ile potrzeba,
śmietana 12% - ile potrzeba
buraki obrane ugotować w szybkowarze 40 minut: buraki czerwone 1,5kg, woda 2 litry, po ugotowaniu buraki wyjąć , wystudzić i połowę ilości pokroić w kawałki, pozostałe buraki utarłam do ćwikły i resztki nie starte do zupy dałam
na smalcu podsmażyć włoszczyznę startą w rozdrabniaczu (użyłam zamrożonej, lubię mieć zawsze startą włoszczyznę w zamrażalniku) razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami z 5 minut mieszając
wlać wodę, dodać kostkę rosołową i gotować na średnim ogniu z 15 minut
wlać wywar z buraków, ocet jabłkowy, wsypać pokrojone buraki, groszek z puszki z zalewą, majeranek, do smaku dodać kucharka i z 10 minut gotować na mniejszym ogniu
blenderem zmiksować zupę , podać z jakiem na twardo i śmietaną - takie zupy na szybko i bezmięsne bardzo lubimy i są dla nas odpowiednie, wystarczy mieć warzywa, okrasę lub smalec,olej i główny składnik baza..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!