16.02.2018

ciasto kakaowe z owocami i śmietaną galaretkową...

Składniki:

jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3/4-1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 1,3/4 szklanki, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 3/4 łyżeczki, banan 1 większy, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, kiwi 3 sztuki, śmietana 30% 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, posypka kolorowa - ile potrzeba

składniki temperatura pokojowa = w pojemniku rózgą dobrze roztrzepać jajka, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy, wsypać mąkę z proszkiem, sodą, kakao i połączyć składniki nie za długo mieszając

tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, połowę ciasta wylać do formy, poukładać połowę owoców i wylać resztę ciasta na owoce

piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić

zimną śmietanę 30% ubić rózgą blendera, gdy śmietana zacznie sztywnieć wsypać galaretkę i ubić do sztywności

zimne ciasto wyłożyć na talerz, posmarować boki i wierzch śmietaną, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, również jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!