Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka 3 szklanki,
kakao 4 łyżki,
mleko 3/4-1 szklanka,
margaryna 12,5 gram,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
soda 1 łyżeczka,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
chałwa 100 gram,
cukier puder - ile potrzeba
jajka, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości na najwyższych obrotach z 3 minuty
wlać pomału stopiony, wystudzony tłuszcz i połączyć mikserem składniki
wsypać mąkę, proszek z sodą, kakao dobrze połączyć składniki, następnie dodać kawałki chałwy i mikserem wmieszać w ciasto
forma do babki 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, do formy przełożyć ciasto
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C około 10 minut, do suchego patyczka, babkę w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka kakaowa z chałwa jest pyszna, aromatyczna, wilgotna, puszysta, nie potrzeba już do niej żadnej polewy lub lukru..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!