Składniki:
wafle kwadratowe 1 opakowanie,
kasza gryczana 2 woreczki,
kapusta kiszona ugotowana 50 dag,
cebula 1 większa,
pieczarki 50 dag,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki,
pieprz, sól - ile potrzeba,
jajka 5-6 sztuk,
olej rzepakowy 1 łyżeczka,
tarta bułka - ile potrzeba,
barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru
kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie i odcedzić, wsypać do garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną, ja dodałam kapustę po uduszeniu z żeberkami
usmażyć drobno pokrojone pieczarki z cebulą z kostkami grzybowymi i wszystko dodać do garnka z kaszą i kapustą, wszystko dobrze wymieszać, do smaku doprawić pieprzem,solą
wafle przecięłam na połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą ze spryskiwacza, nałożyć porcję farszu, zawijać krokiety
jajka roztrzepane z łyżeczką oleju, w jajku maczać krokiety, obtaczać w tartej bułce
na gorącym oleju rzepakowym smażyć na złocisto z każdej strony, podałam z barszczem z kartonu wymieszanym z rosołem i cukrem - pierwszy raz robiłam krokiety z wafli, ale na pewno nie ostatni, są smaczne, smakują jak naleśnikowe a szybciej są gotowe na obiad, jak najbardziej mogą być podane na Wigilię...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!