20.12.2017

z wafli krokiety z barszczykiem...

Składniki:


wafle kwadratowe 1 opakowanie, kasza gryczana 2 woreczki, kapusta kiszona ugotowana 50 dag, cebula 1 większa, pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kostki rosołowe grzybowe 2 sztuki, pieprz, sól - ile potrzeba, jajka 5-6 sztuk, olej rzepakowy 1 łyżeczka, tarta bułka - ile potrzeba, barszcz w kartonie + 2 szklanki rosołu + 2 łyżki cukru

kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie i odcedzić, wsypać do garnka, dodać kiszoną kapustę ugotowaną drobniej pokrojoną, ja dodałam kapustę po uduszeniu z żeberkami

usmażyć drobno pokrojone pieczarki z cebulą z kostkami grzybowymi i wszystko dodać do garnka z kaszą i kapustą, wszystko dobrze wymieszać, do smaku doprawić pieprzem,solą

wafle przecięłam na połowę (łatwiej mi pierwszy raz było do zawijania), spryskać wafle wodą ze spryskiwacza, nałożyć porcję farszu, zawijać krokiety

jajka roztrzepane z łyżeczką oleju, w jajku maczać krokiety, obtaczać w tartej bułce

na gorącym oleju rzepakowym smażyć na złocisto z każdej strony, podałam z barszczem z kartonu wymieszanym z rosołem i cukrem - pierwszy raz robiłam krokiety z wafli, ale na pewno nie ostatni, są smaczne, smakują jak naleśnikowe a szybciej są gotowe na obiad, jak najbardziej mogą być podane na Wigilię...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!