Składniki:
śledzie "matiasy" większe 6 sztuk,
cebula biała 2 sztuki,
cukier - ile potrzeba,
pieprz mielony - ile potrzeba,
ocet winny czerwony - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba
filety śledziowe wymoczyć 3 razy po 40 minut w zimnej wodzie, za każdym razem wodę wylać i wlać świeżą zimną wodę, na koniec śledzie ręcznikiem papierowym osuszyć
filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę
w słoiku litrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypać mielonym pieprzem ciut cukrem, skropić octem winnym czerwonym, układać do wyczerpania składników
wlać olej rzepakowy (śledzie w oleju są postnym również posiłkiem, dobrze działają na pracę jelit dzięki olejowi), łyżką po wierzchu śledzie ubić delikatnie, słoik zakręcić, schować do lodówki najlepiej na 48 godzin, przed podaniem wyłożyć ze słoika do miseczki - w oleju śledzie są bardzo smaczne, my takie śledziki lubimy cało rocznie zjeść, są bardzo zdrowe dla organizmu, smakują na Wigilię ale i też bez okazji.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!