Składniki:
żółtka 8 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
palma 15 dag,
mąka tortowa 1 czubata szklanka,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
truskawki świeże 50 dag,
białka 8 sztuk,
cukier drobny 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
cukier waniliowy 1 opakowanie
składniki temperatura pokojowa, również białka: zawsze ubijam pianę na sztywno z takimi białkami = żółtka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć mikserem do białości z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać, mąkę, budyń, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, poukładać gęsto połówki truskawek skórką do dołu, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 20 minut
w czasie pieczenia ciasta białka ubić rózgą miksera na sztywno, w trakcie ubijania dosypywać cukier, mąkę ziemniaczaną i prawdziwy cukier waniliowy z ziarenkami wanilii
po 20 minutach pianę szybko wyłożyć na podpieczone ciasto, piec jeszcze około 25-35 minut, jeśli za mocno przypieka się wierzch pianki nakryć srebrną folią, zostawić na 30 minut po upieczeniu przy uchylonych drzwiczkach, pianka nie opadnie
ciasto dobrze wystudzić w formie, najlepiej piec wieczorem i przez noc studzić - ciasto jest po prostu tylko rewelacyjne w smaku..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!