16.08.2017

buraczkowo-machewkowo pyszne ciasto z dżemem z ciemnych winogron i bitą śmietaną...

Składniki:


jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, warzywa - w opisie, dżem 300 ml, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba

Warto takie ciasto z resztek po wyciskanym soku z wyciskarki Philips  przygotować, wg mnie resztki z wyciskarki lepiej się nadają na inne przetworzenie, nie są tak mocno suche,wiórowate jak z sokowirówki, jeśli nie ma wolnoobrotowej wyciskarki to lepiej zetrzeć na tarce = jajka z cukrem utrzeć mikserem do białości z 4 minuty na dużych obrotach

Wsypać mąkę, proszek, sodę, kakao, wlać olej i zmiksować na gładką masę

resztki z wyciskarki wolnoobrotowej w ilości 2 szklanki wsypać do ciasta, można też użyć z sokowirówki lub utrzeć na drobnej tarce

Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w nagrzanym na 200 C piekarniku, grzanie góra/dół, czas pieczenia do suchego patyczka około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie

Ciasto wyjąć z formy, przekroić je ostrym nożem na dwa blaty, jeden posmarować dżemem domowym z ciemnych winogron (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ") lub taki dżem jaki się lubi, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć

Zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem, szprycką nałożyć na wierzch ciasta i posypać kolorową posypką, przybrać listkami mięty, schować do lodówki - ciasto jest wilgotne, smaczne i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!