Składniki:
żołądki indycze 5 sztuk,
żołądki drobiowe 70 dag,
podudzia z kurczaka 4 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 2 sztuki,
marchew 4 sztuki,
woda 2 litry,
przyprawa do flaków 1 opakowanie,
kostka rosołowa 2 sztuki,
zasmażka - w opisie,
pomidory 4 sztuki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba
oczyszczone żołądki, podudzia włożyć do garnka, zalać do zakrycia żołądków wodą i zagotować, wodę wylać i żołądki opłukać
opłukane żołądki i podudzia włożyć do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać obrane marchewki, ziele angielskie i liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
wylać wywar przez durszlak do innego garnka, odcedzone podroby pokroić a`la flaczki, wsypać do wywaru i zagotować
pomidory ze skórką umyte pałką blendera zmiksować dokładnie
do wywaru wsypać przyprawę do flaków, kostki rosołowe, pokrojone drobno marchewki , wlać zmiksowane pomidory i gotować z 10 minut
4 łyżki masła stopić na patelni, wsypać 3 łyżki mąki i podsmażyć złocistą zasmażkę mieszając
do wywaru gotującego się przelać z patelni zasmażkę mieszając do zagęszczenia wywaru, wsypać majeranek, pieprz mielony, do smaku doprawić przyprawą w płynie - drobiowy mix a`la flaczki najlepiej smakuje z pieczywem pszennym........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!