25.08.2017

szynka w musztardzie duszona do pieczywa...

Składniki:




szynkę bez kości dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zwinąć ciasno w roladę i sznurkiem lub grubszą nicią obwiązać, musztardę wymieszać z olejem i przyprawą do wieprzowiny, natrzeć dobrze całą szynkę, schować do lodówki zawiniętą w woreczek najlepiej na całą noc

w garnku na 2 łyżkach oleju zrumienić z każdej strony mięso

wlać wodę i pod przykryciem po zagotowaniu dusić do miękkości mięsa około 1,5-2 godziny na małym ogniu, kilka razy mięso obrócić w trakcie duszenia, jeśli potrzeba to podlać więcej wody

szynkę wystudzić najlepiej kilka godzin w lodówce, zdjąć sznurek, kroić na plasterki - szynka jest miękka i krucha, przypomina tzw. "szarpane" mięso, do pieczywa najlepszym dodatkiem........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!