Składniki:
woda 4 litry,
kapusta kiszona 60 dag,
ziemniaki 6 sztuk,
kasza jęczmienna 3/4 szklanki,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
kiełbasa biała surowa 6 sztuk,
kucharek 1 łyżka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek
w 2 litrach wody ugotować do miękkości kiszoną kapustę, w pozostałej wodzie ugotować pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, kaszę jęczmienną średnią, dodać białą kiełbasę i na mniejszym ogniu gotować z 25 minut
wlać do wywaru z kiełbasą ugotowaną kiszoną kapustę, dodać kucharka, paprykę, pieprz, gotwać z 10 minut
wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać kapuśniak z kiełbasą i pieczywem - zupa jest rozgrzewająca, sycąca zwłaszcza na chłodne dni............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!