Składniki:
FARSZ:
ziemniaki ugotowane 6 sztuk/duże,
twaróg 40 dag,
kucharek 1 łyżka,
wędzona papryka w proszku Royal Brand 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
majeranek 4 łyżki,
cebula podsmażona 4 sztuki
PIEROGI:
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 łyżeczka,
kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżka,
olej rzepakowy 50 ml,
gorąca woda 250-300 ml
ciepłe, obrane, duże ziemniaki ugotowane w mundurkach dobrze utłuc tłuczkiem, ciepłe łatwiej można dokładnie utłuc
drobno pokrojone cebule posypane łyżeczką cukru podsmażyć na 1/4 litra oleju na złocisto i wystudzić, do ziemniaków dodać wszystkie składniki farszu i dobrze połączyć łyżką
do misy robota wsypać mąkę, sól, kurkumę, wlać olej i zacząć hakiem wyrabiać, w trakcie dolewać goracej wody, tyle , ile mąka wchłonie aby powstało elastyczne ciasto odchodzące od misy, ciasto wyjąć z misy na podsypaną mąką stolnicę, przykryć ściereczką na 15 minut aby odpoczęło
porcje ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi, odkładać na tace i przykrywać ściereczką
zagotować 4 litry wody z 2 łyżkami oleju rzepakowego i łyżką soli, do wrzątku wkładać pierogi partiami, po wypłynięciu gotować z 2-3 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować pierogi i krótko opłukać pod zimną wodą
4 duże cebule pokrojone drobno posypane łyżeczką cukru na 1/4 litra oleju rzepakowego podsmażyć na okrasę do pierogów - pierogi mają ładny kolor dzięki kurkumie i są aromatycznie majerankowe..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!