Składniki:
KRUCHE:
mąka tortowa 400 gram,
margaryna 250 gram,
żółtka 2 sztuki "XL",
cukier puder 100 gram,
przyprawa korzenna 1 łyżka
NADZIENIE:
jabłka 3 sztuki,
dżem 300 ml/aroniowy,
cynamon 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżka,
kisiel cytrynowy 1 opakowanie,
cukier puder - ile potrzeba
jabłka szara reneta obrać i utrzeć na tarce grubsze oczka do miski, dodać dżem aroniowy lub jaki się lubi, dodać cukier, cynamon, kisiel i wszystko wymieszać
składniki na ciasto posiekać z zimną margaryną na kruche ciasto
tortownica 22 cm wyłożona papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wylepić w formie, i schować do lodówki na 30 minut, po tym czasie nakłuć widelcem, nakryć folią aluminiową, i wysypać kaszą owsianą, można grochem, fasolą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, grzanie góra/dół i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i piec jeszcze 5 minut, przed nałożeniem masy ciasto trochę wystudzić
na ciasto wyłożyć nadzienie i resztę ciasta pokruszyć w palcach na kruszonkę
piec dalej z 35-40 minut, ciasto w formie wystudzić w chłodnym miejscu dobrze aby nadzienie stężało, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest pysznie aromatyczne............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!