Składniki:
CIASTO:
mąka tortowa 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
sól - szczypta,
kakao 3 łyżki,
woda 1,5 szklanki,
aronia dżem 1/2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
ocet jabłkowy 1/4 szklanki
KREM:
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
mleko 450 ml,
cukier 3 łyżki,
masło lub margaryna 15 dag,
żółtka 2 sztuki
DODATKI:
gruszki 6 sztuk/ w opisie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
do tego ciasta najlepiej sprawdza się forma silikonowa, nie trzeba jej natłuszczać i obsypywać i ciasto się nie przykleja i łatwo można je z formy wyjąć, użyłam formę silikonową 25x25 cm, do formy wsypać mąkę
wsypać kakao, proszek i sodę, cukier i łyżką w formie wymieszać
dżem aroniowy (użyłam swój, jest w moich przepisach) lub kupny, pół szklanki dżemu wymieszać z wodą
do suchych składników wlać wodę z dżemem, olej rzepakowy, ocet jabłkowy i łyżką wszystko wymieszać
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, do suchego patyczka
przestudzone ciasto nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę silikonową, zostawić do wystygnięcia
BUDYŃ: 250 ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka wymieszać budyń i wlać do mleka mieszając do zagęszczenia budyniu, dobrze budyń wystudzić a wierzch budyniu nakryć folią aby nie było kożucha, zimny budyń porcjami mikserem ucierać z miękkim masłem, żółtkami na gładki krem
GRUSZKI: grubsze plastry gruszek zalać wodą z 2 łyżkami cukru i łyżeczką soku z cytryny, gotować z 5 minut, na sitku odcedzić ciasto lekko nasączyć wodą z gruszek, rozsmarować cały krem na cieście, ułożyć gruszki lekko je wciskając w krem, posypać posypką kolorową, schować do lodówki - ciasto jest pyszne i w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!