Składniki:
mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg,
bułka namoczona w mleku 1 sztuka,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
cebula 1 sztuka,
jajka 2 sztuki "M",
bułka tarta 2 łyżki,
śmietana gęsta 1 łyżka,
koperek 1/2 pęczka,
smalec - ile potrzeba,
ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
sałata masłowa - w opisie,
zielenina - ile potrzeba
mielone z gęstą śmietaną są bardzo soczyste, pulchne = świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe włożyć do miski, dodać jajka, kucharka, pieprz, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę
formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym smalcu, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut
SAŁATA: liście sałaty porwać na strzępy, wlać jogurt 200 ml wymieszany do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem winnym, ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem, podać mielonego z ziemniakami, sałatą posypane koperkiem i szczypiorkiem - syty, apetyczny i dość szybki obiad.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!