16.02.2016

pyszna wątróbka kurczaka z grilla:Airfryer hd9240/30

Składniki:


wątróbki z kurczaka 50 dag, cebula 4 średnie, papryka czerwona 1 większa, boczek parzony 20 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, curry 3/4 łyżeczki

Pyszne wątróbki z grilla przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ"

Otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30"

Dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki.

Skorzystałam z książki z przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu".

Świeżą wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na kawałki odpowiedniej wielkości, cebulę pokroić na grubsze plastry, paprykę pokroić na kawałki, chudy boczek parzony pokroić na grubsze kawałki, mąkę wymieszać z przyprawami.

Na szpikulce nadziewać wątróbki, cebule, papryki, boczek, pędzelkiem posmarować olejem z każdej strony i z każdej strony obsypać mąką.

Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ do kosza włożyć szpikulce 20 cm długości, piec 12 minut, po tym czasie obrócić szaszłyki, posmarować olejem i piec w 200 C 10 minut.


Wątróbka jest soczysta, delikatna, podałam z pieczywem "chlebek czosnkowy TUTAJ" i surówką z pory "surówka TUTAJ"...............SMACZNEGO!!!



2 komentarze:

  1. Anonimowy8/12/2023

    Zrobiliśmy wątróbkę tylko z cebulą, nie w szaszłykach ale wg przepisu 👍 wyszła znakomicie. Olejem pokropiliśmy jeszcze na kilka minut przed końcem. Soliliśmy i majerankowaliśmy na samym końcu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!