20.10.2015

szynkowar-karkówka pyszna do pieczywa...

Składniki:


karkówka 80 dag, nasiona gorczycy 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, sól peklowa 1,5 łyżeczki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, żelatyna 2 łyżki, woda 200 ml

mało tłustą karkówkę bez kości dobrze umyć, usunąć chrząstki, pokroić w drobną kostkę do miski

do mięsa wsypać wszystkie składniki, dobrze wszystko wyrobić aż mięso będzie kleiste

mięso przełożyć do woreczka ciasno ubijając, włożyć do szynkowara "kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL" i zamknąć, szynkowar schować do lodówki na 48 godzin

na dno garnka dać ściereczkę lub np taką kratkę do krojenia jajek, szynkowar wstawić do garnka, wlać wodę do rantu szynkowara i po otrzymaniu temperatury 80 C gotować 110 minut, szynkowar wystudzić i schować do lodówki najlepiej na całą noc

szynkowar polać krótko gorącą wodą i woreczek łatwo można wyjąć - domowa karkówka jest pyszna do pieczywa z masełkiem i ma sporo smacznej galaretki....................SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!