Składniki:
karkówka 80 dag,
nasiona gorczycy 1 łyżeczka,
majeranek 1 łyżeczka,
sól peklowa 1,5 łyżeczki,
pieprz biały 1 łyżeczka,
kucharek 1/2 łyżeczki,
cukier 1 łyżeczka,
żelatyna 2 łyżki,
woda 200 ml
mało tłustą karkówkę bez kości dobrze umyć, usunąć chrząstki, pokroić w drobną kostkę do miski
do mięsa wsypać wszystkie składniki, dobrze wszystko wyrobić aż mięso będzie kleiste
mięso przełożyć do woreczka ciasno ubijając, włożyć do szynkowara
"kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL"
i zamknąć, szynkowar schować do lodówki na 48 godzin
na dno garnka dać ściereczkę lub np taką kratkę do krojenia jajek, szynkowar wstawić do garnka, wlać wodę do rantu szynkowara i po otrzymaniu temperatury 80 C gotować 110 minut, szynkowar wystudzić i schować do lodówki najlepiej na całą noc
szynkowar polać krótko gorącą wodą i woreczek łatwo można wyjąć - domowa karkówka jest pyszna do pieczywa z masełkiem i ma sporo smacznej galaretki....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!