Składniki:
kotlety schabowe 4 sztuki,
jajka 3 sztuki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 3/4 łyżeczki,
mąka pszenna 1 łyżka,
płatki kukurydziane 1,5 szklanki/z nutą cynamonu,
masło klarowane 5 łyżek
DODATKI:
ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
koperek siekany 2 łyżki,
kalafior 1 mniejszy,
marchewka 6 sztuk,
masło 1 łyżeczka,
sól - do smaku,
bułka tarta 2 łyżeczki
kotlety schabowe bez kości rozbić tłuczkiem nie za cienko
jajka roztrzepać z pieprzem, kucharkiem i włożyć schabowe, schować na 30 minut do lodówki
płatki kukurydziane z nutą cynamonu wsypać do rozdrabniacza i zmiksować, wymieszać z mąką
kotlety wyjąć z jajek i obtaczać w panierce, smażyć na gorącym maśle na rumiano
kalafior ugotować w osolonej wodzie, marchew pokrojoną w kawałki ugotować w osolonej wodzie, nadmiar wody odlać, dodać masło, tartą bułkę i wymieszać
ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie utłuc z posiekanym drobno koperkiem
kotlety w tej panierce z nutą cynamonu są pyszne, chrupiące i syte.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!