Składniki:
filety śledziowe 10 sztuk,
cebula biała 4 średnie,
oliwki zielone,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżka,
sok z cytryny 2 łyżki,
olej rzepakowy 2 szklanki
filety śledziowe "matiasy" wymoczyć w letniej wodzie z 3 razy zmieniając wodę co 30 minut, następnie wylac je na sito aby odciekły z wody
cebulę białą drobno pokroić w kostkę, oliwki zielone nadziane papryką odlac z zalewy i każdą przekroić na "4" części
do miski wsypać cebulę, oliwki, wsypać grubo mielony pieprz, cukier, wlać sok z cytryny, zamieszać
dodać pokrojone na 1 cm paski filety - ja kroję nożyczkami wprost do cebuli
wlać olej, delikatnie zamieszać, łyżką przyklepać na wierzchu i schować do lodówki najlepiej na całą noc
takie śledziki są pyszne na zakąskę do zimnej wódeczki ale też i na kolację np. do razowego chleba.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!