Składniki:
mleko ciepłe 1,5 szklanki,
woda ciepła 1/2 szklanki,
jajka 1 sztuka XXL,
drożdże 30 gram,
cukier 1 łyzeczka,
sól 1 łyżeczka,
mąka pszenna typ 500 35 dag,
mąka żytnia typ 720 25 dag,
1 łyżka seler suszony ziarenka Royal Brand
do misy robota wkruszyć drożdże, wlac mleko i wodę, dodać cukier, sól, roztrzepane widelcem duże jajko lub 2 jajka "L", wsypać obie mąki
hakiem robota wyrabiać z 12 minut dość lużne ciasto, jeśli trzeba to dolać ciepłej wody lub dosypać mąkę, usunąć hak i zostawić ciasto w misie przykryte do wyrośniecia ma 1,5 godziny
podłużna blaszka 25 cm wysmarowana olejem, do blaszki przełożyć ciasto, zwilżyć wierzch ciasta dłonią ciepłą wodą i posypać ziarenkami suszonego selera Royal Brand lub jakimi lubisz, zostawić do podrośnięcia na 20 minut
piekarnik 200 C, grzanie góra/dól, 2 poziom - piec chleb z 40 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec z 8 minut, chleb wystudzić na kratce
chleb ma chrupiącą skórkę, jest delikatny i smaczny..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!