14.03.2013

smalec z solą ziołową...

Składniki:

1 kg słonina, 1 sztuka liść laurowy Prymat, 2 sztuki ziele angielskie, 1/2 opakowania sól ziołowa

słonina zmielona na większych oczkach sitka

do rozgrzanego garnka z teflonem włożyć słoninę na średnim ogniu

co jakiś czas zamieszać

gdy ze słoniny zaczną robić się skwarki wrzucić liść i ziele

na koniec topienia smalcu wyjąć liść i ziele i wsypać sól ziołową

zamieszać i zostawić do przestygnięcia

potem przelać do miski czy kamionki i do lodówki do zastygnięcia......SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. Anonimowy3/14/2013

    Lubie z cebulka

    OdpowiedzUsuń
  2. zazwyczaj robię z cebulką, pomyślę następnym razem o Twojej propozycji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam smalec, ale jeszcze nigdy nie robilam sama. chetnie sporobuje zrobic z Twojego przepisu :)

    P.S. Zapraszam na konkurs u mnie na blogu :)
    http://notaknaoko.blogspot.ch/2013/03/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!