Składniki:
1 kg słonina,
1 sztuka liść laurowy Prymat,
2 sztuki ziele angielskie,
1/2 opakowania sól ziołowa
słonina zmielona na większych oczkach sitka
do rozgrzanego garnka z teflonem włożyć słoninę na średnim ogniu
co jakiś czas zamieszać
gdy ze słoniny zaczną robić się skwarki wrzucić liść i ziele
na koniec topienia smalcu wyjąć liść i ziele i wsypać sól ziołową
zamieszać i zostawić do przestygnięcia
potem przelać do miski czy kamionki i do lodówki do zastygnięcia......SMACZNEGO!!!
Lubie z cebulka
OdpowiedzUsuńTo lubię.
OdpowiedzUsuńzazwyczaj robię z cebulką, pomyślę następnym razem o Twojej propozycji:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam smalec, ale jeszcze nigdy nie robilam sama. chetnie sporobuje zrobic z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zapraszam na konkurs u mnie na blogu :)
http://notaknaoko.blogspot.ch/2013/03/konkurs.html