Składniki:
45 dag kolorowa fasola,
1,5 litra woda,
1 łyżka smalec,
15 dag boczek surowy bez kości,
3 sztuki kiełbasa śląska,
1 sztuka cebula,
1 łyżka jarzynka,1 łyżka przyprawa do fasoli,
1/2 litra sok pomidorowy,
1 łyżka majeranek,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
- do smaku cukier,
- do smaku ocet winny
fasolę i inne strączkowe ziarna powinno się solić przed końcem gotowania, gdy posolimy szybciej to może być twarda mimo gotowania....
opakowanie kolorowej fasoli wsypać do garnka i opłukać - zalać wodą 1,5 litra na całą noc
fasole gotować w wodzie z moczenia do miękkości na mniejszym ogniu
boczek usmażyć i dodać kiełbasę z cebula i usmażyć
dodać do fasoli i wlać sok pomidorowy
doprawić do smaku jarzynką, pieprzem, cukrem, majerankiem, octem
dobra fasolka do bułki.......SMACZNEGO!!!
bardzo lubię fasolkę zwłaszcza zimą, dobrze syci:)
OdpowiedzUsuń