23.02.2013

wątróbka z oliwkami na bułce paryskiej...

Składniki:

1/2 kg wątróbki z kurczaka, 2 łyżki mąka, 1/2 kostki masło do smażenia, 2 sztuki cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól, 1/4 łyżeczki cukier, 20 dag/opakowanie oliwki zielone bez pestek, - ile potrzeba bułka paryska

wątróbkę oczyścić z żyłek, błonek, opłukać i obsuszyć

na maśle klarowanym smażyć obsypaną mąką wątróbkę na rumiano

cebulę pokroić w talarki i posypać cukrem (jest lepsza w smaku), zostawić na 5 minut na talerzu

do wątróbki dodać cebulę - zostawić kilka krążków do ozdoby

pod przykryciem dusić cebulę z wątróbką z 5 minut

na kromki bułki paryskiej ułożyć kawałki wątróbki z cebulą - przybrać oliwkami zielonymi pokrojonymi plasterki i całymi, krążkami cebuli

posypać pieprzem i solą........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!