Składniki:
2 sztuki golonka,
1/2 torebki zioła prowansalskie Prymat,
2 łyżki czosnek granulowany Prymat,
1 łyżka jarzynka,
4 łyżki olej,
4 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liście laurowe,
8 sztuk cebula,
2,5 szklanki woda,
1,5 łyżeczki papryka ostra,
2 łyżki śmietana,
- do smaku maggi
golonki oczyścić, opalić z włosia, dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym
golonki obsypać czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi Prymat, jarzynką - dobrze golonki przyprawami natrzeć i na całą noc do lodówki
na oleju zrumienić golonki z każdej strony - dodać ziele angielskie i liście laurowe
dodać ćwiartki cebul i z 10 minut podsmażać wszystko
dolać wody, wsypać paprykę i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić do miękkości golonki około 1,5 godziny
golonki wyjąć, usunąć ziele i liście z wywaru - i blenderem zmiksować cebule - powstanie naturalnie zagęszczony sos bez mąki
do smaku doprawić maggi, ewentualnie posolić - wymieszać ze śmietaną słodką 12% mieszając nie doprowadzając do wrzenia
golonki są kruche, delikatne a w smaku przepysznie smaczne.... podać z ziemniakami i sosem lub pieczywem i z sosem (tak lubi mój mąż).......POLECAM.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!