23.02.2013

cytrynowa drożdżowa baba...

Składniki:
1 szklanka mleko letnie,10 dag masło stopione,3 sztuki jajka,3/4 szklanki cukier,- szczypta sól,1 sztuka sok i skórka z cytryny,2 szklanki mąka tortowa,2 łyżeczki drożdże suszone,- do posypania cukier puder



letnie mleko, stopione masło, jajka, cukier, sól, starte skórki cytryny i sok, mąkę przesianą, drożdże suszone mikserem wyrobić z 5 minut

ciasto powinno być dość luźne

przykryć miskę talerzem i do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce

ciasto przełożyć do silikonowej z kominkiem formy 26x12cm

piec w nagrzanym piecyku 200C około 40 minut

upieczone ciasto i ostudzone łatwo wychodzi z formy - ciasto przełożyć na talerz do góry dnem

posypać pudrem cukrem....ciasto jest lekkie, puszyste i pachnie cytryną......SMACZNEGO!!!!...mój mąż lubi z masłem i kawą inką....

1 komentarz:

  1. Wygląda na bardzo puszystą, a kolor ma śliczny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!