Składniki:
1 szklanka mleko letnie,10 dag masło stopione,3 sztuki jajka,3/4 szklanki cukier,- szczypta sól,1 sztuka sok i skórka z cytryny,2 szklanki mąka tortowa,2 łyżeczki drożdże suszone,- do posypania cukier puderletnie mleko, stopione masło, jajka, cukier, sól, starte skórki cytryny i sok, mąkę przesianą, drożdże suszone mikserem wyrobić z 5 minut
ciasto powinno być dość luźne
przykryć miskę talerzem i do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce
ciasto przełożyć do silikonowej z kominkiem formy 26x12cm
piec w nagrzanym piecyku 200C około 40 minut
upieczone ciasto i ostudzone łatwo wychodzi z formy - ciasto przełożyć na talerz do góry dnem
posypać pudrem cukrem....ciasto jest lekkie, puszyste i pachnie cytryną......SMACZNEGO!!!!...mój mąż lubi z masłem i kawą inką....
Wygląda na bardzo puszystą, a kolor ma śliczny :)
OdpowiedzUsuń