18.01.2013

żołądkowo skrzydełkowy krupnik...

Składniki:


60 dag żołądki z kurczaka, 6 sztuk skrzydełka kurczaka, 3 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka jarzynka Kucharek, 1 szklanka kasza jęczmienna średnia, 6 sztuk ziemniaki, 1 pęczek włoszczyzna, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku Sól, - do smaku maggi, 2 łyżki natka pietruszki

żołądki i skrzydełka zagotować w 4 litrach wody i zebrać szumowiny cedzakiem

dodać ziele angielskie, liście laurowe, jarzynkę i gotować do miękkości żołądków

dodać kaszę jęczmienną średnią, ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę rozdrobnioną w blenderze

gotować co jakiś czas mieszając na mniejszym ogniu z 30 minut

do smaku doprawić maggi, pieprzem i natką pietruszki

smaczna, pożywna zupa na chłodne dni.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!