Składniki:
kluchy:
1/2 kg mąka pszenna,
2 łyżeczki drożdże suche,
3 łyżki masło letnie,
1 sztuka jajko,
1 łyżeczka cukier,
1 łyżeczka sól morska,
400 ml mleko letnie,
wątróbka:
50 dag wątróbka indycza,
2 sztuki cebula,
1 duże jabłko,
4 łyżki smalec lub olej,
- do smaku sól-pieprz-maggi-majeranek,
- ile potrzeba mąka do obtoczenia,
kapusta czerwona:
1 mała kapusta czerwona,
1 sztuka jabłko,
- do smaku cukier-sól-pieprz-maggi-ocet,
- ile potrzeba mąka pszenna,
2 łyżki smalec lub olej
masło stopić i mleko podgrzać - gdy są letnie wlać do miski dodać jajko i rozbełtać dobrze - wsypać resztę składników i mleka ok 400 ml, tyle, aby ciasto nie było zbite i luźne i dobrze wyrobić - przykryć i do wyrośnięcia
gdy ciasto wyrasta pokroić kapustę na drobno i zagotować z 15 minut - wodę odlać i do kapusty dać resztę składników i zasmażać mieszając - na koniec wsypać ok czubatej łyżki mąki i szybko zamieszać
oczyszczoną wątróbkę obtoczyć w mące i dobrze usmażyć z każdej strony i przełożyć na talerz - na tłuszczyku po wątróbce zrumienić pokrojoną dość grubo cebulę i jabłka w plasterkach - dodać pieprz, maggi, majeranek i wątróbkę i wszystko przez ok 5 minut podsmażać razem
z wyrośniętego ciasta robić kule i w garnku z wkładem parowym gotować kluchy ok 20 minut i jest bardzo smaczny obiad.....
SMACZNEGO!!!!
u mnie też dzisiaj wątróbka, a takie kluchy uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taki obiadek:)
OdpowiedzUsuńSmaczne:)
OdpowiedzUsuń