Składniki:
2 sztuki jajka,
1/2 szklanki olej,
1 szklanka mleko,
1/4 szklanki woda gazowana,
2,5 szklanki mąka pszenna,
1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia,
3/4 szklanki cukier,
2 łyżki kakao,
1/2 torebki piernikowa przyprawa,
1 torebka budyń śmietankowy,
400 ml mleko,
2 łyżki cukier,
- do posypania cukier puder
ugotować budyń w 400 ml mleka z cukrem i ostudzić
jajka, olej, mleko, wodę gazowaną dobrze roztrzepać rózgą - do płynnej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem - dodać cukier, kakao, piernikową przyprawę i "byle jak" rozmieszać
kominkowa wysmarowana tłuszczem i tartą bułką -rozłożyć większą połowę ciasta - na wierzch rozłożyć budyń
na budyń rozłożyć resztę ciasta - włożyć do nagrzanego prodiża i piec ok 40 minut - prodiż otworzyć dopiero po 10-15 minutach od wyłączenia z prądu - muffina nie opadnie
dobrze ostudzoną muffinę wyłożyć z blaszki na talerz i posypać cukrem pudrem
pysznie piernikowa duża muffina z wilgotnym budyniem - szybko się zjadła.....
SMACZNEGO!!!!
Jest ogromna!Piernikowe smaki są dobre o każdej porze roku;)
OdpowiedzUsuńmniej roboty przy foremkach...reaz a dobrze upieczona muffina...pozdrawiam..
UsuńO kurcze, ale fajnie wygląda ta muffina taka wielka :D
OdpowiedzUsuńraz a dobrze upieczona, mniej roboty niż z foremkami...pozdrawiam
Usuń