Składniki:
380 ml woda letnia,
1 łyżeczka sól morska,
1 łyżeczka cukier,
1/2 kg mąka pszenna,
2 łyżeczki drożdże suszone,
2 łyżki oregano,
4 łyżki płatki żytnie
do miski wlać letnią wodę i dodać sól, cukier, mąkę przesianą, drożdże suszone, oregano, płatki żytnie i mikserem spiralami wyrabiać z 7 minut - przykryć talerzem i do wyrośnięcia na ok 1 godzinę
wyrośnięte wyrobić ręką z 2 minuty i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i mąką - odstawić do podrośnięcia na 30 minut - posmarować wierzch woda i zrobić lekko nożem nacięcia i włożyć do prodiża i włączyć do prądu (grzałka góra-dół) i piec ok 40-50 minut
upieczony chlebek wyłożyć na kratkę do ostudzenia.....smakuje ze świeżym masłem, twarożkiem, serem żółtym...
SMACZNEGO!!!!
Jaki piękny! Zrobiłam się naprawdę głodna, a pora nieco późna na kolację...
OdpowiedzUsuńI ma suszone drożdże - czyli będę potrafiła zrobić :)
Pozdrawiam!
polecam, jest łatwy w wykonaniu a w piekarniku też sie upiecze w ok 200C i ze 40 minut...smacznego
Usuńprzeczytaj u mnie w etykietach: DOBRE RADY - drożdżowe wypieki są naprawdę łatwe i zawsze wychodzą...
UsuńŚliczny wyszedł chlebuś, pewnie smaczny
OdpowiedzUsuńpysznie chrupiący i pacnie lekko pizzą dzieki oregano...polecam
UsuńSwietny! A prodize maja swoj urok :)
OdpowiedzUsuń