21.05.2012

chlebek oregano z płatkami żytnimi z prodiża...

Składniki:


380 ml woda letnia, 1 łyżeczka sól morska, 1 łyżeczka cukier, 1/2 kg mąka pszenna, 2 łyżeczki drożdże suszone, 2 łyżki oregano, 4 łyżki płatki żytnie

do miski wlać letnią wodę i dodać sól, cukier, mąkę przesianą, drożdże suszone, oregano, płatki żytnie i mikserem spiralami wyrabiać z 7 minut - przykryć talerzem i do wyrośnięcia na ok 1 godzinę

wyrośnięte wyrobić ręką z 2 minuty i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i mąką - odstawić do podrośnięcia na 30 minut - posmarować wierzch woda i zrobić lekko nożem nacięcia i włożyć do prodiża i włączyć do prądu (grzałka góra-dół) i piec ok 40-50 minut


upieczony chlebek wyłożyć na kratkę do ostudzenia.....smakuje ze świeżym masłem, twarożkiem, serem żółtym...
SMACZNEGO!!!!

6 komentarzy:

  1. Jaki piękny! Zrobiłam się naprawdę głodna, a pora nieco późna na kolację...

    I ma suszone drożdże - czyli będę potrafiła zrobić :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, jest łatwy w wykonaniu a w piekarniku też sie upiecze w ok 200C i ze 40 minut...smacznego

      Usuń
    2. przeczytaj u mnie w etykietach: DOBRE RADY - drożdżowe wypieki są naprawdę łatwe i zawsze wychodzą...

      Usuń
  2. Śliczny wyszedł chlebuś, pewnie smaczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie chrupiący i pacnie lekko pizzą dzieki oregano...polecam

      Usuń
  3. Swietny! A prodize maja swoj urok :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!