21.05.2012

DOBRE RADY NA UDANE CIASTO DROŻDŻOWE...

zaczyn drożdżowy zawsze robię w nietypowy sposób jaki moja babcia-kaszubka mnie nauczyła, zawsze z tego zaczynu ciasto pięknie rośnie i smakuje jak również kilka ważnych innych wskazówek, które stosuję zawsze.....jedyna zmiana to taka, że babcia wyrabiała rękoma a ja wysługuję się mikserem lub robotem

WSKAZÓWKI:

1/ składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego jajka jest dobrze wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem - mleko i tłuszcz nie trzeba bo i tak używamy podgrzane - mąka zawsze powinna być przesiana przez sito

2/ aby zaczyn i ciasto dobrze wyrosło trzeba je postawić w ciepłym miejscu przykryte talerzem lub ściereczką i ważne- unikać przeciągów - ciasto powinno się wkładać do nagrzanego piekarnika ok. 200C


3/ można zamrozić ciasto drożdżowe na 3 miesiące - ale co ważne: tylko dobrze wyrobione ALE NIE WYROŚNIĘTE - na foto nr 3 jest etap wyrobionego ciasta i można je zamrozić


4/ potem je rozmrażać w temperaturze pokojowej ok 4-5 godzin, po rozmrożeniu ciasto dalej przygotowywać jak świeżo sporządzone ciasto - tzn. wyrabiać je i zostawić do wyrośnięcia

ZACZYN I CIASTO:

zaczyn zawsze robię dla innych w nietypowy sposób, podam podstawowy przepis na ciasto, z którego robię różne wypieki drożdżowe: słodkie i słone- wtedy do słonych daję cukru tylko 1/4 szklanki i 1 łyżeczkę soli i ewentualnie ziołowe przyprawy:

1/ do miski wkruszyć drożdże świeże 1/2 kostki

2/ tłuszcz 1/2 kostki stopić i do tego gorącego tłuszczu wlać 1 szklankę zimnego mleka z lodówki - nie trzeba już wtedy studzić tłuszczu

3/ do mleka z tłuszczem dać 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli i widelcem dobrze roztrzepać - wlać do miski z drożdżami i przykryć talerzem i na 30-40 minut zostawić w ciepłym miejscu

4/ teraz dodać ok. 50-60 dag. mąki przesianej do drożdży - można dodać np. olejki zapachowe, cukier waniliowy, rodzynki, skórki cytryny lub to co lubisz a do słonych inne dodatki

5/ mikserem spiralami wyrabiać około 5 minut - nakryć talerzem i do wyrośnięcia około 1 godziny

6/ tak przygotowane i wyrośnięte ciasto użyć do placka, babki, lub gdy dasz wcześniej trochę więcej mąki aby było bardzej zwarte to się nada do wałkowania na rogale, strucle, lub słone cebulaki, pizze, paszteciki

kliknij na jedno z ciast z tego zaczynu:
TUTAJ
POLECAM i SMACZNEGO!!!

kliknij też w ETYKIETY: drożdżowe-yeast

2 komentarze:

  1. zapamiętam, szczególenie zasadę 3:)
    gdy włożyłam wyrośnięte potem nie nadawało się do zjedzenia! dzięki i pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam i życzę smakowitych drożdżowych...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!