30.07.2025

pieczona papryka z airfryer...

Składniki:

papryka 4 sztuki średnie, olej rzepakowy 12 łyżek, cebula czerwona 1 sztuka, ząbki czosnku 8 sztuk, por 1 sztuka średni, marchew 3 sztuki większe, pomidory 3 sztuki miękkie
ryż ugotowany 100 gram woreczek, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, sól i maggi do smaku, jajka 1 sztuka "L", bułka tarta 1/2 szklanki


Ryż ugotować bez soli, wystudzić woreczek, papryki przekroić wzdłuż na połowę, oczyścić, opłukać. 

Na oleju podsmażyć pokrojone drobno cebulę, czosnek, por, marchew obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, drobno pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem do miękkości marchewki. Gotowe wymieszać z ryżem, przyprawami, tarta bułką, jajkiem i napeniać farszem połówki papryk. 

Papryki dać do formy np. silikonowej, spryskać olejem i ustawić airfryer na 195C, 25 minut. 

 Po zakończeniu pieczenia posypać startym serem gouda i w 180C, 2 minuty i gotowe - papryka jest pyszna, mięsista ale miękka, my lubimy zjeść ze skórką zajadać, smakuje również nie tylko na ciepło........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!