papryka 4 sztuki średnie,
olej rzepakowy 12 łyżek,
cebula czerwona 1 sztuka,
ząbki czosnku 8 sztuk,
por 1 sztuka średni,
marchew 3 sztuki większe,
pomidory 3 sztuki miękkie
ryż ugotowany 100 gram woreczek,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
sól i maggi do smaku,
jajka 1 sztuka "L",
bułka tarta 1/2 szklanki
Ryż ugotować bez soli, wystudzić woreczek, papryki przekroić wzdłuż na połowę, oczyścić, opłukać.
Na oleju podsmażyć pokrojone drobno cebulę, czosnek, por, marchew obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, drobno pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem do miękkości marchewki. Gotowe wymieszać z ryżem, przyprawami, tarta bułką, jajkiem i napeniać farszem połówki papryk.
Papryki dać do formy np. silikonowej, spryskać olejem i ustawić airfryer na 195C, 25 minut.Po zakończeniu pieczenia posypać startym serem gouda i w 180C, 2 minuty i gotowe - papryka jest pyszna, mięsista ale miękka, my lubimy zjeść ze skórką zajadać, smakuje również nie tylko na ciepło........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!