26.01.2025

sos pieczarkowy na szybko...

Składniki:

pieczarki 50 dag, cebula 2 sztuki średnie, masło klarowane 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, woda 3 szklanki, natka pieruszki posiekana 1/2 pęczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, pieprz mieliny 3/4 łyżeczki, sól 1-2 łyżeczki, śmietana 18% 100 gram, mąka pszenna 4 łyżki, woda 1 szklanka


Świeże pieczarki opłukać, obrać ze skórki i włożyć do rozdrabniacza i zmiksować.

 Cebule drobno pokroić w kostkę i na maśle klarowanym podsmażyć na złocisty kolor, wsypać zmiksowane pieczarki, dodać kostkę grzybową,podsmażać z 5 minut, parę razy zamieszać. 

Wlać wodę, dodać posiekaną natkę pietruszki (mam z działki zamrożoną), mielony pieprz, sól, przyprawę w płynie i gotować na średnim ogniu z 6 minut. 

Śmietanę, mąkę, wodę wymieszać bez grudek i wlać do pieczarek mieszając do zagęszczenia sosu i gotowe, podałam z mielonym kotletem, marchewką z groszkiem i ziemniakami - ten sos jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych, jarskich, warzywnych, klusek, makaronów, kasz.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!