25.10.2024

pałki kurczaka z papryką z airfryer...

Składniki:
pałki kurczaka 7 sztuk średnie, przyprawa pikantna do kurczaka 1 opakowanie, tymianek suszony 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, papryka kolorowa 4 sztuki średnie, pomidory dojrzałe, miękkie 2 sztuki średnie, cebula 1 sztuka duża, ząbki czosnku 6 sztuk, sól 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie 2 łyżeczki + 1/2 szklanki wody

 

Pałki kurczaka oczyścić z piórek, opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.

W misce pałki obsypać przyprawą pikantną do kurczaka, tymiankiem i mocno natrzeć, schować do lodówki na kilka godzin.

Pałki ułożyć w formie silikonowej 22 cm, pałki spryskać po wierzchu olejem rzepakowym, włożyć do kosza airfryer, ustawić program drób, 200C,13 minut i włączyć.

Następnie po tym czasie obrócić pałki, spryskać wierzch olejem i dalej piec tak samo.

Paprykę umyć, pokroić na kawałki, pomidory dojrzałe pokroić w kostkę, cebulę pokroić na kawałki, ząbki czosnku obrane pokroić w talarki i wsypać na udka, delikatnie posolić, dodać przyprawę w płynie, spryskać olejem, wlać 1/2 szklanki wody i piec dalej tak samo.

W połowie czasu przemieszać paprykę z udkami i dalej piec, podawać na ciepło, na zimno z ryżem lub z czym się lubi - z airfryer pałki kurczaka są soczyste w środku z nieco chrupiącą skórką a z warzywami są na każdą okazję, i na zimno i na ciepło.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!