30.01.2024

smaczne mielone kotlety wieprzowo-wołowe z koperkiem...

Składniki:
mielone wieprzowo-wołowe 70 dag, jajka 2 sztuki "M", cebula 1 sztuka średnia, koperek 1 pęczek, bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, tarta bułka 4 łyżki, smalec 1/2 kostki, ziemniaki 1 kg, papryka słodka do posypania - ile potrzeba


Świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę z jajkami, bułką moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, kucharkiem, papryką ostrą, pieprzem mielonym, tartą bułką.

Zostawić w misce na 30 minut aby smaki się dobrze przegryzły.

Na patelni stopić smalec, zwilżonymi dłońmi formować kotlety i kłaść na gorący tłuszcz, z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, zrumienione kotlety nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut.

Ziemniaki ugotowane potłuc tłuczkiem, na talerzu porcję polać tłuszczykiem posypać papryką słodką i podać z kotletami i np. zasmażaną młodą kapustą lub inną surówką - mielone kotlety z koperkiem są bardzo smaczne, soczyste, delikatne i z chrupiącą skórką, smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!